skip to Main Content

Jan Stenekes

Jongens leren door te experimenteren en te ervaren. Dat is dus precies wat zij gaan doen wanneer ze bij KICK komen!

Er werken steeds minder mannen in het onderwijs. Een spijtig gevolg daarvan is, dat het huidige onderwijssysteem voornamelijk is gericht op de behoeftes en kwaliteiten van meisjes. Hierdoor komen jongens regelmatig in de knel. Het is niet voor niets dat maar liefst 80% van de kinderen die op het Speciaal onderwijs zitten jongen zijn. Daar tegenover zettend dat de meeste coaches, begeleiders en therapeuten ook nog eens vrouw zijn…

Ik was tot 2015 zelf leerkracht op het Speciaal Onderwijs en wilde meer betekenen voor de jongens die ik zag worstelen met zichzelf en de verwachtingen van hun omgeving. Jongens en meiden verschillen nu eenmaal van elkaar. Ze steken anders in elkaar en hebben dus verschillende behoeftes. Dat zou erkend moeten worden in alle verschillende factoren, maar gek genoeg was er nog geen enkele kindercoach die zich puur op jongens richtte… KICK was geboren. Ik was de eerste JONGENSCOACH van Nederland. En toen ging het hard. Wij werken inmiddels met een team van 6 jongenscoaches. Onze aanpak werkt, dat is wel gebleken.

Vanuit mijn gedrevenheid om op grotere schaal een verschil te maken voor jongens ontwikkelde ik samen met mijn collega jongenscoach Gertjan Hessels de training BoyProof. Een training waarin professionals niet alleen leren over jongens, jongensgedrag en hun werkelijke behoeftes, maar waarin zij zelf hun mannenkracht ervaren, reflecteren op eigen handelen en zodoende jongens nóg beter begrijpen en kunnen begeleiden in hun ontwikkeling.

Back To Top